LIFE

Бюрото „Морозов“

от

Понеже Националният съвет по антикорупционни политики, за който писахме вече, нямало да бъде Съвет, а Бюро, предлагам за по-сочно и по-разпознаваемо то да бъде наречено Бюрото „Морозов“ – по името на Павлик Морозов, легендарния съветски доносник. Бюрото „Морозов“ ще работи и по анонимни сигнали (доноси). Това е важна стъпка в борбата за морално извисяване на нацията. За да вкараш такова нещо в закон, трябва да си или глупав, или зъл. Глупав, за да не видиш последиците от това, което правиш, или зъл, защото искаш да поощриш лошотията у хората – да бъдат подмолни, завистливи, отмъстителни, страхливи и дребнави – все качества на „анонимния информатор“.

Анонимните сигнали ще се подават от професионалисти – обяснява авторката на закона Меглена Кунева. – Сигналите ще бъдат анонимни, за да може „професионалистите“ да бъдат защитени. Към това Радан Кънев, изглежда воден от вътрешноблокова солидарност, прибавя, че и бездруго обществото е залято от гнусни анонимки чрез медиите, един вид що пък да не вземем да ги узаконим? Нямало било „механизми за разглеждане на добросъвестни сигнали“ и хората се страхували. Ами, то е все едно да кажеш, че като няма лекарство против СПИН, да спрем да броим СПИН за болест!

„Например – обяснява Меглена Кунева, – работи медицинска сестра в болница, вижда, че се правят ясни и отчетливи нарушения, свързани с клиничните пътеки или с изписването на лекарства. Тази жена, която е в служебни правоотношения, едва ли ще може с името си да отиде и да се оплаче на кого, интересно. Затова би могла да подаде анонимен сигнал“.

Да дадем друг пример със същата медицинска сестра. Работи си тя в същата болница и лекарят, нейният началник, вижда, че тя кръшка, краде, взима рушвети от болните и се натиска със санитарите в клизменото. Лекарят ѝ прави забележка, може дори да я накаже. Какво да прави тази жена в служебни правоотношения? Ако е прекалено ядосана на началника си, вече ще има законен инструмент да му отмъсти, като подаде срещу него анонимен сигнал. За каквото си пожелае. Не е нужно да е вярно. Щом законът разрешава, всичко вече е въпрос на злоба и на фантазия.

Какво става, ако един такъв сигнал се окаже клевета, ако се окаже лъжа? Разбира се, ако авторът на сигнала е известен, то той ще понесе отговорност за набеждаване и наказание за клевета (НК, чл. 147). Но ако е неизвестен, правото, за съжаление, ще бъде възпрепятствано. Какво излиза? Че юристите, създали и внесли законопроекта за Бюрото „Морозов“, създават предпоставки за възпрепятстване на правораздаването. Че тези „юристи“ утре може да поискат анонимки да се приемат и в съда!

При анонимен донос последици ще има само за набедената страна и ще е много неприятно, ако тази страна е набедена несправедливо. Всички знаят какво означава една проверка. Самата проверка вече е наказание. Стотици бизнеси са съсипани по този начин. Изсипват се всякакви проверяващи органи, по цял ден се занимаваш с тях, събираш им знайни и незнайни документи, викат те за справки и разпити, блокират ти банковите сметки, не можеш да се разплащаш с доставчиците си, не можеш да реинвестираш в производството си, не можеш да въртиш икономическия си цикъл. Това може да продължи с месеци. Когато свърши, ти си разорен, предприятието ти е фалирало, работниците ти вече не са работници, а безработни на обществена издръжка, а чиновникът е казал: „Невинен си“ и е взел премия за добре свършена работа. Ще се озърнеш, ще разгледаш унищожения си живот и ще попиташ: „Кой е виновен?“. „А-а-а, не знам – ще свие рамене държавата. – работим по анонимен сигнал!“. Нали си представяте каква „работа“ ще пада по места, особено в навечерието на избори?

Та затова държавата не трябва да подстрекава анонимното доносничество. Да защитава и гарантира анонимността – това е друго. И това е практика по цял свят. Ако имаш да казваш нещо, заповядай, представи се, кажи кой си и откъде си, а пък държавата трябва да направи така, че това да си остане между вас, за да не се притесняваш от отмъщение. Ако държавата не може да осигури това, то и с никаква корупция няма да се справи, ако ще да назначи половината население за държавни служители в Бюрото „Морозов“.

 

Може да харесате и: